Menu

A+ A A-

«Κόντρα» υπουργείου Πολιτισμού - Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για τη Ροτόντα

Αντιδράσεις για την τοποθέτηση του Εγκαινίου

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης του Εγκαινίου -ενός αιματοβαμμένου υφάσματος που βρέθηκε το 1953 στον ναό του Αγίου Γεωργίου- από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Ροτόντα Θεσσαλονίκης, με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να καλεί τη Μητρόπολη να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις του.

«Πραξικοπηματική» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης την κίνηση του μητροπολίτη Άνθιμου, καταγγέλλοντας ότι η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό.

«Μια ακόμη ενέργεια του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου με σκοπό τη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό, αποτελεί η χθεσινή του ενέργεια να μεταφέρει το παλαιό 'εγκαίνιον' του ιερού Ναού στο μνημείο και να το τοποθετήσει μονίμως στην Αγία Τράπεζα. Με αυτήν την πραξικοπηματική πράξη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένο, ώστε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να μετατραπεί σε τόπο λατρείας» επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας «την αυστηρή εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων με βάση τις οποίες επιτρέπονται στη Ροτόντα μόνο 12 λειτουργίες ετησίως και απαγορεύουν την οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση λατρευτικού εξοπλισμού. Η παραβίαση της νομιμότητας από το Μητροπολίτη Άνθιμο δεν πρέπει να γίνει ανεκτή».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης έδωσε έγκριση «για τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου», επιτρέποντας την προσωρινή μεταφορά του παλαιού Eγκαινίου, με προϋπόθεση «την άμεση επιστροφή του μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας για λόγους ασφάλειας και συντήρησης στον χώρο της έως τώρα φύλαξής του».

Το ΥΠΠΟΑ κάλεσε την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να σεβαστεί «τις αποφάσεις που αφορούν στον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «το μνημείο παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις που αρμόζουν με τον χαρακτήρα του, μετά την κατά νόμο γνωμοδότηση του αρμόδιου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και σχετική υπουργική απόφαση», ενώ σημειώνεται ότι «το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σέβεται τις αποφάσεις που αφορούν στον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη και ζητά από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να κάνει το ίδιο».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει από χρόνια έγκριση για διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών κατ' έτος. Φύλακας και διαχειριστής του μνημείου είναι κατ' αποκλειστικότητα η αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το μνημείο είναι επισκέψιμο με εισιτήριο».

Η Ροτόντα είναι ενταγμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για πολύ σημαντικό διαχρονικό πολιτιστικό μνημείο όπου διασταυρώθηκαν ο ρωμαϊκός, o βυζαντινός και ο οθωμανικός πολιτισμός.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη είχε νωρίτερα δηλώσει ότι διαχειριστής του μνημείου είναι το υπουργείο Πολιτισμού. «Το μνημεία είναι επισκέψιμο με εισιτήριο, πλην φυσικά των 12 ημερών το χρόνο, οπότε και τελούνται λειτουργίες» είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Βλαζάκη.

Η ίδια σημείωσε ότι ο έφορος αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης την διαβεβαίωσε ότι το Εγκαίνιο «δεν βρίσκεται μετά τη χθεσινή λειτουργία σε εμφανές σημείο επί της Αγίας Τράπεζας εντός του μνημείου».

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Την περασμένη Παρασκευή μάθαμε ότι θα γίνει ενός είδους κατάληψη του χώρου στη Ροτόντα με πρόφαση τη χτεσινή εορτή του Αγίου Γεωργίου. Είχαμε άμεσα επικοινωνία με το ΥΠΠΟ, διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας που έχει γίνει και της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Εξέδωσε ανακοίνωση η Εφορεία αρχαιοτήτων στην οποία ανέφερε ότι κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τοποθέτηση του εγκαινίου για αυτή την Κυριακή και τόνιζε ότι με το τέλος της λειτουργίας θα πρέπει αυτό να απομακρυνθεί» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Με πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιάννης Μπουτάρης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση, ώστε να σταματήσουν κάθε είδους εκδηλώσεις στον χώρο, είτε πολιτιστικού είτε εκκλησιαστικού χαρακτήρα κι αυτό διότι υπάρχει ο φόβος να επαναληφθούν δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος.

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με τέτοιες ιστορίες. Έχουμε κακό παρελθόν. Πρέπει να ζητήσουμε από το ΚΑΣ πλήρη αναθεώρηση της απόφασης: Να μη γίνεται καμία χρήση. Να επιτρέπεται μόνο η επίσκεψη στο μνημείο, διότι και οι κοσμικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, έχουν πολύ λίγο κόσμο μέσα, δεν χωράνε περισσότερα από 300» τόνισε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε σχετικά με την χρήση του χώρου για την τέλεση θείας λειτουργίας μία φορά τον μήνα: «Η απόφαση του ΚΑΣ αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στοιχεία εκκλησιαστικής αντίληψης γενικώς. Και όχι μόνο υπάρχουν, υπάρχει πακτωμένη Αγία Τράπεζα αλλά και Σταυρός. Αυτό είναι παραβίαση της απόφασης του ΚΑΣ. Η Ροτόντα δεν ήταν ποτέ εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Επίσης, ποιος μου λέει ότι αύριο μεθαύριο δεν θα σηκωθούν οι Μουσουλμάνοι, λόγω του μιναρέ που υπάρχει και θα πουν κι εμείς θέλουμε».

Την αντίδρασή του εξέφρασε η κοινότητα Φίλοι της Ροτόντας.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΗΓΗ:  http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500140802

επιστροφή στην κορυφή